Het verhaal, Berlijn marathon 2010

Vrijdag morgen in alle vroegte koers gezet samen met Henk en zijn broer Piet. Rond 7 uur in Deurningen en zagen we al snel Jan.  Rond 9 uur met 3 bussen vertrokken naar Berlijn. Er werd onderweg nog een leuke film opgezet “Oorlogs winter” hoe toepasselijker kan het wezen.Rond 16.00 kwamen we in de buurt van Tempelhoff waar ik even gebeld heb met Peet om te kijken of we elkaar nog ergens zouden treffen, helaas heb ik Peet niet meer gezien, wie ik daar wel tegen kwam was Pieter. Even leuk bijgepraat en daarna snel de startnummers ophalen wat bij het hardlopen zeer goed georganiseerd was maar bij de skeeler afdeling stond een hele lange rij. Daarna de beurs over gewandeld en dit noem ik toch echt een beurs, stond werkelijk 3 hallen vol alles op gebied van de hardloop- en skeelersport.

De avond rustig doorgekomen om de volgende morgen mee te doen aan de breakfastrun samen met nog 10.000 andere mafkezen. We hadden ons toch een beetje in het Nederlands uitgedost wat heel wat mooie plaatjes opleverde. Na de start was het een leuke kwebbeltour richting het Olympisch station.Daar binnen een imposant gezicht om daar eens te mogen lopen. Het mooie van deze morgen was dat het droog was helaas zou dit na enige uren veranderen.

Na het ontbijt vertrok de bus richting de binnenstad voor een sightseeing tour met een leuke gids. Deze dame van Nederlandse afkomst woonde al 21 jaar in Berlijn en nadat we de eerste korte uitstap bij een stukje van de Muur hadden bezocht werd er toch even op harde toon duidelijk gemaakt dat 13.10 toch echt 13.10 is en dat de bus daarna gewoon vertrekt. Yes deze dame heeft veel geleerd als gids.

Bij de Holocaust monument zijn Henk, Piet en ik uitgestapt om ons richting de start van mijn eerste skeelermarathon. Inmiddels was het zachtjes regen omgeslagen tot hozen. In een tent even omgekleed om tegen 15.30 richting de start te gaan. Daar ontmoete ik Karin en Henk met hun zoon. Karin ging de marathon op de skeelers doen en Henk Hardlopend. Twijfelde of ik mijn jack zou aanhouden of niet. Oke doe het niet. Henk nam mijn jack mee die later opgestuurd word, dank je wel hiervoor.

Dan de start van de eerste marathon, je weet totaal niet wat je te wachten staat maar al snel leer je hoe het is om in stromende regen een tocht te volbrengen. Witte wegstrepen ontwijken want daar is het spiegelglad en mee te gaan in een treintje. Helaas waren de treintjes erg moeilijk vanwege de 42195meter plassen. Maar vond dat het heerlijk ging en tempo was goed. Conditioneel zat het ook snor dus zaak was om heel te blijven. Toch 1 keer een echt correctie en bokkensprongen moeten maken om te blijven staan.

Na 1.55.00 kwam de Brandenburger Tor in zicht en kon ik in een mooie tijd over de eindstreep gaan. Ruim boven verwachting en gezien weerbeeld een mooie prestatie. Dus tijdens het avond eten hing de eerste plak om mijn nek. Zowel Henk en Piet waren ongeschonden over de eindstreep gekomen al heeft Henk nog wel een duikeling gemaakt.

De volgende morgen hing er al vroeg een gespannen sfeer in het restaurant want vandaag is de dag voor velen. Rond 07.15 vertrokken de 3 bussen naar wederom de start voor mijn 2de marathon binnen 24 uur. Ook vandaag was het baggerweer, dus kleding advies!!! Geen idee.Maar om 9 uur begonnen 47.000 ongelofelijk gemotiveerde lopers aan de 42195 meters. Wat een mensen massa zie je dan heel georganiseerd vertrekken, een ieder met zijn eigen schema en doelstelling.

Vele bandjes en percussie groepen stonden samen met een 700.000 koppig publiek langs de kanten om ons vooruit te schreeuwen. Tot km 32 ging alles super maar toen begon er in mijn linker knie een irritatie op te spellen die mijn vervolg en mogelijke PR aspiraties omzeep hielpen.

Dus uitlopen was zaak en zo 10 km de pijngrens opzoeken om uiteindelijk in 4.00.10 (netto) over de eindstreep te komen. Heb een laatste eindsprint gedaan om binnen de 4 uur binnen te zijn maar dit was het hoogst haalbaar. Nadat de tweede medaille om mijn nek hing was het zaak om zo snel mogelijk richting het hotel te gaan. Ook dit was weer goed geregeld door Gerald ter Beek reizen. Toen snel richting de Mac om even heerlijk kleffe hap te verwerken.

Terug in het hotel waren er inmiddels alle vele uit onze bus binnen en gingen de felicitatie en verhalen over en weer. Ook was er een klein opmerkelijk feitje zowel ik als Edward hadden exact dezelfde eindtijd alleen moet hij zich in het eindklassement 4 plaatsen achter mij stellen dus gevoelsmatig ben ik de winnaar!!!!! Maar revanche zal in Rotterdam uitgevochten gaan worden beloofde Edward plechtig

In de avond zijn we met een volle bus richting centrum gegaan en met een 20 gasten neergestreken in een Ierse Pub met een leuke live band. Hier hebben we met de Groep uit Hilvarenbeek en uit Maasland even laten zien dat wij Nederlanders na een marathon nog gewoon flink kunnen feesten.

Vele hadden een medaille om en ik had er mooi twee om, sommige zullen gedacht hebben wat een mafkees, hij heeft er gewoon 2 mee genomen maar wanneer ik uitgelegd had dat ik de dubbel gedaan had werd er met respect gereageerd.

Tot de late uurtjes en diverse biertje was het een geweldige afsluiting van een nog mooier weekend. Vind deze reis een aanbeveling want op de eerste plaats hoef je alleen maar aan de tijd te denken en ten tweede je bent met vele lopers samen en zij hebben het maar over een ding en dat is lopen.

Het was een mooi evenement de dubbel zeker gezien het deelnemersveld van 150 personen. Vele foto’s kan je hier zien, de actie foto’s volgen hopelijk spoedig.

22 Responses to Het verhaal, Berlijn marathon 2010

 1. Claudia schreef:

  Wat een mooie medailles, van twee bijzondere wedstrijden. Supergoed geskeelerd en gelopen. Klinkt als een erge leuke marathon en goed verzorging. Je kan trots zijn op jou mooie plekje in het klassement.

  liefs Claudia.

 2. Rinus schreef:

  Mooi verslag en jullie hebben genoten.
  Foto’s zien er top uit en Berlijn staat op mijn lijstje.
  Groet Rinus.

 3. Pieter de Boer schreef:

  Hey loop/skeelerbeest. Zat me later te bedenken dat we niet eens even een foto gemaakt hadden op de beurs. Zo overdonderd was ik dat je tussen 15.000 andere mensen mij met mijn kapsel eruit haalde. Haha.

  Super gefeliciteerd met je dubbel! En dat in die regen. Vroeg me al af hoe dat zou zijn op skeelers, maar zwaar respect voor wat je gedaan hebt!!

 4. Koen Martens schreef:

  Nu heb je me toch wel aan het denken gezet om een keer naar Berlijn te gaan om een stukje te rennen.
  Vreemd dat voor het skeeleren de zelden medailles geven.

 5. John schreef:

  Respect! En mijn welgemeende felicitaties.
  Met droog weer is het skeeleren al een uitdaging en jij hebt het gewoon in de regen gedaan en de volgende dag ook nog ff een marathon gelopen. Top!~
  Ondanks de irritatie toch een hele mooie tijd gelopen Broeder en ook genoeg energie overgehouden om de pub op z’n kop te zetten 😉
  Nu lekker nagenieten en de medailles een mooi plekje geven.

 6. JeeWee schreef:

  700000 duizend toeschouwers. Wat een festijn moet dat geweest zijn. Figuurlijk gedragen naar de finish.
  Dubbel mooie prestatie. Gefeliciteerd!!
  – puntje: 2 identieke medailles, zou leuk zijn als daar een skeeler en loopaccent op zouden staan.
  Maar goed: een kniesoor die daar op let.

 7. Léonie schreef:

  Jeuh! 2 marathons in 2 dagen……je begint op zo’n rare ultraloper te lijken =P

 8. hans schreef:

  Ik vind het knap dat je een dag voor de loopmarathon ook nog een skeelermarathon aflegt…. heel jammer zeg van je knie… want je lag idd lekker op schema… nou, dan in rotterdam maar weer.

 9. Wilma schreef:

  Ha Richard,

  Leuk verslag heb je er van gemaakt al viel dat niet mee na een zeer slaapverwekkende film in de bus. Was moeilijk om je ogen open te houden haha. Dat blijkt wel uit je verwijzing naar Maasdijk maar maak er maar Maasland van. Het was een gezellig en sportief weekend. Alhoewel ik zelf niet zo sportief was maar dat gaat 31 oktober gebeuren, mijn eerste halve in Etten-Leur!

  Groetjes Wilma

 10. Rich@rd schreef:

  @Koen: Ze lijken het zelfde maar de achterzijde is wel degelijk anders.
  @JeeWee: Zal vanavond een extra foto maken om het verschil te laten zien, beide zijn geweldig maar op de voorzijde staat de datum.
  @Claudia: Ben heel blij met mijn plaatst in het algemeen klassement. In de marathon liepen er nog een kleine 30.000 achter mij dus nog veel meer dan de helft.
  @Rinus: Jou lijst is al zo rijk gevuld 😉
  @Pieter: Wij gaan de volgende keer op de foto wanneer we elkaar treffen!!!
  @John: Tnx en feesten is voor mij iets wat ik graag doe!!
  @Leonie: Ik zal nooit zo’n ultra beestje worden als jij 😉
  @Hans: die 3.30 komt echt wel een keer, knie voelt al stuk beter.
  @Wilma: Heb het gelijk veranderd en wist echt dat het Maasland was maar klein vergissing. Jij gaat een mooie PR lopen in Etten Leur.

 11. Jacqueline schreef:

  Mooi hoor je 2 dik verdiende medailles.

 12. Marco schreef:

  wat een prestatie Richard respect !
  iets om trots op te zijn !
  mooi verslag met veel plezier gelezen !

 13. Petra schreef:

  Zo Rich, je hebt de dubbel gedaan! Ik vind je super. Jammer dat we elkaar niet gezien hebben bij de Expo, het was er ook zo druk.
  Het weer werkte echt niet mee hè, zaterdag ook al regen, maar je hebt het wel gedaan. 2 maal 42km binnen 24 uur. Grote pet af. Gefeliciteerd.
  Tot snel, dikke kus!!!

 14. Broeder Ronald schreef:

  super gedaan Broeder! twee megaprestaties in Berlijn. Mooi verslag en twee dik verdiende medailles in de pocket. Geniet heerlijk na van deze bijzondere marathon, wat dat is Berlijn!! Sehr Gut Gemacht Brüder!!

 15. Bjorn Paree schreef:

  Zou de 1e M van invloed zijn geweest op de 2e M ? Ik gok van wel maar dat maakt de prachtige prestatie er niet minder om. Van Harte !

 16. Tiny schreef:

  Nog van harte met je dubbel!!

 17. Gert schreef:

  Een enorme prestatie om twee dagen achter elkaar te ‘vlammen’! Toch die marathon nog (bijna) onder de vier uur!

 18. John schreef:

  Hoezo geen pr? Een dag skeeleren, de dag erna een marathon in 4 uur…wanneer heb je dat eerder en sneller gedaan dan? Reuze knap, Richard en gefeliciteerd met dit PR 🙂

 19. Katrien schreef:

  je ben en blijf en kanjer n° uno hoor ! proficiat !

 20. Pim schreef:

  Knap gedaan man. Sieht gut aus. Mooie overall klassering. Berlin macht richtig spass!

 21. Fred schreef:

  Zo, nog een wat verlate reactie. Wat een stunt om twee van die evenementen achter elkaar te lopen, toppunt van fitheid! En de marathon in een fraaie tijd, goed gedaan! Berlijn lijkt mij trouwens een mooie marathon om eens te lopen.

 22. ruud schreef:

  Goed gedaan man, de dubbel; heb je toch maar geflikt!
  Gefeliciteerd. Jammer van het slechte weer, maar ja dat vergeet je weer, en al die mooie momenten blijven in je herinnering.
  Getuige alle positieve verhalen, moet ik Berlijn toch ook maar op mijn “to-do-lijstje zetten”
  En hopelijk houd je niet te lang last van je knie, of eigenlijk hoop ik voor je dat je er nu vanaf bent, want het is toch al weer een (heel klein) poosje geleden.
  groet, Ruud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: