Kleding

Flink zweten kan lekker zijn. Maar als dat zweet zich ophoopt in je kleding, die dan als een natte lap om je heen hangt, is het plezier gauw voorbij. Toch gaan veel beginnende lopers nog altijd in een katoenen shirt op pad. Terwijl er tegenwoordig een grote collectie sportkleding is die ervoor zorgt dat het vocht snel verdampt. Daardoor blijft je huid droger en voorkom je onder meer dat je in koud weer teveel afkoelt en in warm weer oververhit raakt.

De kleding voor lopers bestaat – mits het niet zomers warm is – uit drie lagen. Het materiaal van de zogenoemde ‘thermische onderkleding’ bestaat uit microvezels die het vocht dat op de huid ligt afvoeren naar de buitenzijde. Tegelijkertijd wordt de lichaamswarmte vastgehouden.
De tweede laag is een hardloopshirt – met korte of lange mouw. De dikte van het shirt kun je afstemmen op de buitentemperatuur. Ook dit materiaal zorgt voor een goede afvoer van het vocht.
De derde laag is het hardloopjack. Dat heeft een dubbele werking. Het zweetvocht wordt afgevoerd, maar tegelijkertijd biedt het materiaal bescherming tegen wind en regen.
Ook de moderne broeken – in de vorm van een lange of korte tight – bestaan uit materiaal dat vocht makkelijk afvoert. ’s Winters kun je kiezen voor een wat dikkere broek, die bescherming biedt tegen kou.

Van hetzelfde materiaal zijn naadloze sokken verkrijgbaar, waarin je minder snel blaren ontwikkelt. In de winter zijn dunne handschoenen en een muts aan te bevelen.

Met deze kleding voel je je uiteraard prettiger dan in een dik en bezweet trainingspak van traditionele makelij. Hou er echter wel rekening mee dat je door de snelle afvoer van het zweet wat sneller behoefte hebt om bij te drinken.

Bij het wassen van deze kleding moet je rekening houden met de voorschriften om de eigenschappen van de microvezels te behouden. In het algemeen zijn wasverzachters taboe.

Een gezonde en goed afgewogen voeding is de basis voor goede sportprestaties. Hoewel er vele boeken en talrijke tijdschriften zijn gevuld met allerlei adviezen, zijn de basisregels voor de loper eenvoudig.

2 Responses to Kleding

  1. geert schreef:

    lopen in een katoenen shirt?? ‘k Mag er niet aan denken!

  2. Els schreef:

    zijt gij zot ???

    Lopen met een katoenen shirt betekent wél bergen strijk hé !!!!
    Laat maar hoor 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: