De grote zilverreiger

Nog steeds zijn we bedolven onder een wolkendek waaruit geregeld veel regen valt. Niets wat deze winter op een winter heeft doen lijken eerder het idee van een hele lange herfst. Tijdens mijn werkzaamheden vandaag keek ik vaak naar buiten en dacht wat een baggerweer waarbij de regen met bakken viel het naar beneden.

Thuis aangekomen gelijk omgekleed en vertrokken want het weer was er nog steeds niet beter op geworden, en buien radar gaf ook geen uitkomst op betere tijden. Op de opdracht lijst stond een 60 minuten in Z2 met erna 5 versnellingen. Een van de standaard tochten voor de dinsdag. Het mooie is dat je aardig kan zien dat de km omhoog gaan en hartslag omlaag. Nog even wat statistieken van de maand februari: 179.85 km in 16:45.34 gem. tempo 05.35/km gem snelheid 10.7 km/h. Dus het aantal km/maand is dit een record aantal!!! Dus tevreden vandaag.

270207.jpg

Tijdens de tocht kwam ik een mooie grote zilverreiger tegen. Wat een geweldig mooi beest. Wanneer je de in Nederland meest bekende blauwe reiger ziet, hebben zij altijd een gluiperige uitstraling. Bij de grote zilverreiger is dat zeker niet het geval. Zo parmant zij in het water stond zo parmant vloog zij weg. De grote zilverreiger is een slanke, witte reiger, met een uitzonderlijk lange en dunne hals. De snavel is geel van kleur en in de zomer voorzien van een zwarte punt. De kleine zilverreiger lijkt sterk op de grote zilverreiger, maar is duidelijk kleiner en heeft het hele jaar een geheel zwarte snavel. In de vlucht is de grote zilverreiger te onderscheiden aan de langere vleugels en de tragere vleugelslag.
Het voedsel van de grote zilverreiger bestaat uit vissen en reptielen waarop gejaagd door langzaam door het water te lopen. De vogel jaagt soms ook op het land, waarbij met dezelfde trage passen gejaagd wordt op prooien zoals muizen en andere kleine zoogdieren.
De grote zilverreiger komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, maar de soort heeft zich de laatste decennia steeds verder naar het noorden en het westen verplaatst. Tegenwoordig broedt de vogel ook in kleine aantallen in Nederland. In tegenstelling tot de kleine zilverreiger trekt de grote zilverreiger nauwelijks weg en is daardoor ook in de winter in Nederland te zien.


3 Responses to De grote zilverreiger

 1. Els schreef:

  Gefeliciteerd met je training én je record voor deze maand !

  En als je in een prachtig natuurgebied kunt lopen… is het nog leuker…
  Dit moet ik nog even doen. In de omgeving zoeken naar natuurjuweeltjes.
  Momenteel loop ik in de buurt en hou ik voornamelijk de grond in de gaten. 😉
  Maar er komt een tijd…

  Alvast succes voor de maand maart !

 2. Petra schreef:

  179,85!! Een absoluut record en met een prachtig gemiddelde. Gister dus met eigen ogen kunnen zien waar jij loopt! MOOI!!! Alleen die zilverreiger niet gezien, wel heel veel zwanen. We kunnen nu ervaringen uitwisselen met de Formule 1…..

 3. Jimi schreef:

  Nooit geweten dat een zilverreiger er zo uit ziet. Heb dus altijd de blauwe voor een zilver aangezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: